Startschot voor het Maasterras

Vogelvlucht Maasterras_zonder NMI copy.jpg
Bart crop.jpg
Door Bart de Feijter op 9 juli 2025 om 16:05

Startschot voor het Maasterras

De woningnood is hoog. Jongvolwassenen die tot ver in de dertig bij hun ouders moeten blijven wonen, jonge stellen die hun kinderwens uitstellen omdat een betaalbare woning ontbreekt – het zijn voorbeelden die we helaas steeds vaker horen. Tegelijkertijd wil de ChristenUnie-SGP en een meerderheid van de raad geen groene polder opofferen voor woningbouw; die tijd is echt geweest. We zullen de woningnood dus zoveel mogelijk binnen de huidige stadsgrenzen moeten oplossen. De ChristenUnie-SGP staat daarom ook pal achter de ontwikkeling van het Maasterras: een nieuwe, hoogstedelijke woonwijk dicht bij het station, voorzieningen en uitvalswegen.

Het woonprogramma van het Maasterras kent een goede mix woningen. Uit de recente woningmarktanalyse van RIGO weten we dat de behoefte aan extra woningen zich uit in alle soorten, maten en prijsklassen. En dat zien we ook vertaald in het woonprogramma. Met de huidige tekorten binnen het sociale huursegment vinden we het terecht dat het aandeel sociale huur van 18,8% naar 22% is gegaan in het bestemmingsplan. Samen met GroenLinks en het CDA dienden we daarnaast een motie in om er 25% van te maken. Daarnaast dienden we met hen ook een tweede motie in om het resterende percentage tot 30% elders in de stad te realiseren via optopping. Tot slot heeft de ChristenUnie-SGP zich hard gemaakt om het extra percentage sociale huur niet ten koste te laten gaan van betaalbare koopwoningen. Want ook daar zien we een groot tekort en een nog grotere behoefte in de toekomst, vooral onder starters en jonge stellen die een gezin willen beginnen. Ook voor hen moet voldoende gebouwd worden.

Die mooie mix aan woningen is goed, maar de ChristenUnie-SGP wil voorkomen dat er op het Maasterras alsnog een ‘rijke’ kant en een ‘arme’ kant ontstaat. Wijken bouwen is gemeenschappen bouwen en wij geloven in gemengde gemeenschappen. Dat doet de Dordtse gemeenteraad gelukkig ook, want het amendement dat wij samen met PvdD en CDA hiertoe indienden, werd aangenomen! Zo zorgen we ervoor dat een gezonde woningmix in alle buurten van het Maasterras terugkomt.

De goede plannen voor een nieuwe wijk zijn niet gratis, dat snappen we allemaal. Maar eigenlijk is het de gemeente niet die de hoogste prijs betaalt. De hoogste prijs wordt betaald door de huidige bewoners van de Weeskinderendijk-Oost en de bewoners van de woonwagens aan de Brandts Buysstraat. Zij zien hun plek, hun thuis, wegbestemd worden uit het plangebied. Dat heeft niemand koud gelaten. Als de ChristenUnie-SGP terugkijkt op het gelopen proces dan zijn er steken laten vallen. En dat trekken we onszelf ook aan. En om recht te doen zijn er volgens ons twee dingen nodig. Dat zit ‘m in de toekomst, maar ook in het verleden. Over het gelopen proces moet iets recht worden gezet. Er zijn verwachtingen gewekt, ook door ons als raad, die we niet waar konden maken. Daarom vinden wij het rechtvaardig dat de bewoners de kosten voor het uitwerken van hun plan vergoed krijgen; daartoe dienden wij de motie ‘Voor niets gaat de zon op’ met fractie Stam, VSP, SP, CDA, FvD, BVD mede in. Voor de toekomst wordt wat ons betreft recht gedaan door een ruimhartige compensatie te bieden voor hun woning, waarbij de grenzen van de wet maximaal in het voordeel van de bewoners worden opgezocht. Daarnaast steunen wij de toezegging van de wethouder om individueel maatwerk te leveren van harte. Zo worden de bewoners die dat nodig hebben volledig ontzorgd en van ‘sleutel tot sleutel’ bij gestaan in raad, maar vooral in daad. Tot slot verwachten we dat we bewoners van het gebied duidelijk geïnformeerd worden over het proces dat ze te wachten staat. Die duidelijkheid smachten ze naar.

Het was een flink proces om tot dit punt te komen, maar met de vaststelling van het bestemmingsplan is pas écht het startschot gegeven. Samen bouwen we de komende jaren aan een moderne, groene stadswijk voor alle Dordtse woningzoekenden!