De Wantijbrug is af… op naar het groot onderhoud N3!

wantij.JPG
Rik crop.jpg download.png
Door Rik van der Linden, Arjan de Looze op 20 oktober 2020 om 21:56

De Wantijbrug is af… op naar het groot onderhoud N3!

Na tien weken hard werken kon op vrijdag 3 april de N3 weer worden opengesteld voor alle verkeer. De afsluiting was nodig omdat Rijkswaterstaat ingrijpende technische werkzaamheden moest uitvoeren aan de Wantijbrug.

Ook voor de gemeente was dit een spannend en ingrijpend project. De afsluiting heeft nogal wat voeten in de aarde gehad. Per dag passeren ongeveer 70.000 voertuigen de brug. Het merendeel hiervan komt uit stad en regio, en/of is daar weer naar onderweg. Zoveel voertuigen kun je niet kwijt op de omrijdroutes door de stad. Daarom was veel communicatie nodig met inwoners en bedrijven, en zijn veel maatregelen genomen om de effecten van de afsluiting voor de stad zo beheersbaar mogelijk te houden. En dat is gelukt! Veel mensen pakten de fiets of de (water)bus, reisden op andere tijdstippen of werkten thuis. Natuurlijk speelde de laatste weken ook de coronacrisis een rol bij het uitblijven van (te veel) files.

Toch waren de werkzaamheden duidelijk merkbaar in de stad. De route Merwedestraat-Oranjelaan-Reeweg werd zwaar belast. Gelukkig heeft het verkeer meestal kunnen doorrijden, en is de stad bereikbaar gebleven. Hierbij zijn goede lessen geleerd over de inzet van verkeersmaatregelen, communicatie en vervangend vervoer (fiets of OV). Die ervaring kunnen we goed gebruiken, want dit najaar starten de werkzaamheden aan de N3. De weg is heel erg versleten, en zal onder verantwoordelijkheid van Rijkswaterstaat technisch weer in orde worden gemaakt.

Deel dit bericht